Προκήρυξη Προγράμματος “Εξωστρέφεια – Ανταγωνιστικότητα Επιχειρήσεων”

Η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας προκήρυξε το πρόγραμμα “Εξωστρέφεια – Ανταγωνιστικότητα Επιχειρήσεων” στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα 2007 – 2013” (ΕΠΑΝ ΙΙ), με προϋπολογισμό 30 εκατομμύρια ευρώ, στοχεύοντας στην ενίσχυση κυρίως των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στους τομείς της μεταποίησης, των κατασκευών και των υπηρεσιών, καθώς και του εμπορίου.

Το πρόγραμμα αυτό είναι μια πολύ καλή ευκαιρία, για τις Μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις (ΜΜΕ), να τονώσουν την ανταγωνιστικότητά τους μέσα από συνεργασίες με άλλες ΜΜΕ ή μεγάλες επιχειρήσεις στην Ελλάδα και την Ε.Ε. και ανάπτυξη και προώθηση καινοτομιών με στροφή προς υψηλής προστιθέμενης αξίας προϊόντα και υπηρεσίες.

Στο συγκεκριμένο επιχειρηματικό σχέδιο θα ενισχυθούν επενδύσεις προϋπολογισμού από 30.000 έως 250.000 € σε ποσοστό 40% έως 45% για κάθε επιχείρηση, ανάλογα με το μέγεθός της και έως 50% για κάθε μικρομεσαία επιχείρηση εάν συμμετέχει σε κοινοπρακτικό σχήμα. Δικαίωμα συμμετοχής στο Πρόγραμμα έχουν ΜΜΕ που δραστηριοποιούνται στους τομείς της μεταποίησης, των κατασκευών, των υπηρεσιών και του εμπορίου είτε μεμονωμένα είτε υπό τη μορφή κοινοπραξίας τριών ή περισσότερων. Μεγάλες επιχειρήσεις έχουν επίσης δικαίωμα συμμετοχής, με την προϋπόθεση να καταθέσουν πρόταση μαζί με τουλάχιστον δύο ακόμα ΜΜΕ.

Οι επιλέξιμες ενέργειες του προγράμματος είναι:

  • Μηχανολογικός εξοπλισμός για τα τελικά στάδια της παραγωγής.

  • Εξειδικευμένες και στοχευμένες ενέργειες πληροφορικής για την υποστήριξη ανταγωνιστικών ηλεκτρονικών εφαρμογών, π.χ. Προμήθεια λογισμικού για εφαρμογές ηλεκτρονικού επιχειρείν (e-business), Πληροφοριακά Συστήματα Υποστήριξης Πελατειακών Σχέσεων, Αυτοματοποιημένα Τηλεφωνικά κέντρα, κ.ά.

  • Ενέργειες σχεδιασμού, πιστοποίησης και συμμόρφωσης προϊόντων και συσκευασίας, π.χ. Σχεδιασμός Προϊόντος / οκιμές υλικών από διαπιστευμένους φορείς, Εργαστηριακός Εξοπλισμός Ελέγχου ποιότητας / δημιουργία εργαστηρίου ποιοτικού ελέγχου, ιαδικασίες εξειδικευμένων σημάτων συμμόρφωσης κ.ά.

  • Ενέργειες προβολής σε αγορές – στόχους, π.χ. συμμετοχή σε Διεθνείς Εκθέσεις, Διαφημιστικές Καταχωρήσεις, κ.ά.

  • Εξειδικευμένες μελέτες και υποστήριξη (τεχνική, νομική κτλ) βάση προδιαγραφών και με υποχρέωση υποβολής παραδοτέου για την υποστήριξη του εγχειρήματος σε θέματα όπως Ανάπτυξη Σχεδίου Μάρκετινγκ, Διοίκηση Αλυσίδας Αξίας, κ.ά.

  • Ενέργειες (πλην μελετών) προστασίας ή απόκτησης και χρήσης πατεντών, πνευματικής ιδιοκτησίας και μεταφοράς τεχνογνωσίας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

  • Ενέργειες ανάπτυξης εξειδικευμένου προσωπικού και ανθρώπινων πόρων.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέτους τις αιτήσεις τους από τις 10 Μαρτίου 2011 μέχρι τις 24 Μαΐου 2011.

Η Ecoefficiency Συμβουλευτική και Τεχνική Ε.Π.Ε., έχοντας εμπειρία στην κατάθεση προτάσεων και στην ανάπτυξη επενδυτικών σχεδίων μπορεί να σας βοηθήσει να ετοιμάσετε μια ολοκληρωμένη πρόταση για το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Περισσότερες πληροφορίες, και το πλήρες κείμενο της προκήρυξης μπορείτε να βρείτε στους παρακάτω ιστοχώρους:

www.mindev.gov.gr, www.ggb.gr, www.antagonistikotita.gr, www.espa.gr, www.ependyseis.gr και www.efepae.gr.