Στατιστικά στοιχεία για την καταχώριση REACH στην Ευρώπη και την Ελλάδα

Πρόσφατα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Ουσιών (ECHA) έδωσε στη δημοσιότητα τα ανανεωμένα στατιστικά στοιχεία για τις καταχωρίσεις χημικών ουσιών βάσει του Κανονισμού REACH (1907/2006).

Μέχρι και το τέλος Αυγούστου 2012 είχαν γίνει 27.321 συνολικές καταχωρίσεις, οι οποίες καλύπτουν 4.632 ουσίες. Από αυτές τις καταχωρίσεις, το 23% περίπου (6.338) αφορούσε σε μικρότερες καταχωρίσεις για ενδιάμεσα προϊόντα (intermediates). Οι από κοινού καταχωρίσεις (Joint Submissions) αποτελούν το 92,5% του συνόλου και αφορούσαν 3.270 από τις ουσίες, ενώ υπήρξαν και περίπου 2.000 επιχειρήσεις οι οποίες αποφάσισαν να καταχωρίσουν μεμονωμένα τις ουσίες τους.

Αξιοσημείωτη είναι και η χρήση του μηχανισμού του Only Representative, δηλαδή των αποκλειστικών αντιπροσώπων των εκτός Ε.Ε. παραγωγών. Επιχειρήσεις που αντιπροσώπευαν παραγωγούς εκτός Ε.Ε. έκαναν συνολικά 5.545 καταχωρίσεις για 1.423 ξεχωριστές ουσίες.

Η έκθεση του ECHA περιλαμβάνει στοιχεία για κάθε Κράτος – Μέλος ξεχωριστά, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Οι επιχειρήσεις με έδρα τη χώρα μας έχουν, μέχρι τώρα, προχωρήσει σε μόλις 343 καταχωρίσεις για 162 ξεχωριστές ουσίες. Αυτά τα νούμερα μεταφράζονται στο 1,39% των συνολικών καταχωρήσεων και το περίπου 5% των ουσιών. Σχεδόν το σύνολο των καταχωρίσεων έγινε με καθεστώς από κοινού καταχώρισης, στις οποίες μάλιστα, 9 επιχειρήσεις είχαν και το ρόλο του Κύριου Καταχωρίζοντα (Lead Registrant), ετοιμάζοντας πλήρεις φακέλους για τις ουσίες τους. Τέλος, το 63% περίπου των καταχωρίσεων έγινε από μεγάλες επιχειρήσεις και το υπόλοιπο 37% από πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες.

Τα στοιχεία αυτά, σε απόλυτους αριθμούς, δείχνουν πολύ μικρή δραστηριότητα από τις ελληνικές επιχειρήσεις, αναφορικά με το REACH. Η ελληνική βιομηχανία έχει πάρα πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες και συνήθως διαχειρίζονται ουσίες σε ποσότητες μικρότερες των 1.000 τόνων που ήταν το όριο για την καταχώριση στην πρώτη προθεσμία το Νοέμβρη του 2010. Στην επερχόμενη προθεσμία της 31ης Μαΐου 2013 θα πρέπει να καταχωρηθούν οι ουσίες που παράγονται ή εισάγονται σε ποσότητες μεταξύ 100 και 1000 τόνων ετησίως, κάτι που αφορά σαφώς μεγαλύτερο αριθμό ελληνικών επιχειρήσεων. Λεπτομέρειες για αυτό το κρίσιμο θέμα υπάρχουν στη σελίδα μας για το REACH 2013.