Bήματα «κλειδιά» για την αξιολόγηση των αποβλήτων βάσει του νέου νομικού πλαισίου

Παρουσίαση, Κύπρος 2016

Άρθρο, Κύπρος 2016

Παρουσίαση για το 4ο Διεθνές Συνέδριο για τη Βιώσιμη Διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων

(Ιούνιος 23 – 25 2016 Λεμεσός, Κύπρος)

Η κυκλική οικονομία, που έρχεται να ανταποκριθεί στο όραμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αειφόρο ανάπτυξη, καλύπτει τον πλήρη κύκλο ζωής των προϊόντων: από την παραγωγή και την κατανάλωση ως την διαχείριση των αποβλήτων και την αγορά δευτερογενών πρώτων υλών. Για την απλούστευση και τον εκσυγχρονισμό της διαδικασίας ταξινόμησης των αποβλήτων, πρόσφατα η Ε.Ε. αναθεώρησε την νομοθεσία για τα απόβλητα. Η ορθή ταξινόμηση περιλαμβάνει την αξιολόγηση του αποβλήτου και των επικίνδυνων ιδιοτήτων του, η οποία αποτελεί πλέον «υποχρέωση» για όλους τους εμπλεκόμενους, επηρεάζοντας τους παραγωγούς των αποβλήτων, τους κάτοχους αποβλήτων και τις αρμόδιες αρχές.

Το πλαίσιο για την διαχείριση των αποβλήτων παρέχεται από την Οδηγία – Πλαίσιο για τα απόβλητα (2008/98/ΕΚ), η οποία μεταφέρθηκε στην Ελλάδα με το Νόμο 4042/2012, με σκοπό την προσαρμογή της νομοθεσίας στην τεχνική και επιστημονική πρόοδο που παρέχεται από τον Κανονισμό (ΕΚ) 1272/2008 (κανονισμός CLP), δηλαδή τη νομοθεσία για τις χημικές ουσίες. Ο Κανονισμός CLP επηρέασε την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για τα Απόβλητα με νέους αυστηρότερους «κανόνες αξιολόγησης» και αυστηρότερες οριακές τιμές που θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά την αξιολόγηση ενός ρεύματος αποβλήτου. Συγκεκριμένα, οι αλλαγές αυτές οδήγησαν στην αντικατάσταση του Παραρτήματος ΙΙΙ της Οδηγίας 2008/98/EΚ με τον Κανονισμό της (ΕΕ) αριθ. 1357/2014. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε αναθεώρηση του Ευρωπαϊκού Καταλόγου Αποβλήτων (Απόφαση 2000/532/EΚ) με την Απόφαση 2014/955/ΕΕ, η οποία τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουνίου 2015.

Η αξιολόγηση της επικινδυνότητας ενός αποβλήτου βασίζεται σε 15 επικίνδυνες ιδιότητες (ΗP1 έως ΗP15) του Παραρτήματος του Κανονισμού 1357/2014/ΕΕ, οι οποίες πρέπει να εξετάζονται ξεχωριστά (με τον νέο κανονισμό οι επικίνδυνες ιδιότητες H1 έως H15, όπως ορίζονται στο Παράρτημα III της Οδηγίας 2008/98/ΕΚ, μετονομάζονται ως ΗΡ1 έως ΗΡ15). Η αξιολόγηση ξεκινά με τη διερεύνηση και αναγνώριση των επικίνδυνων συστατικών, που μπορεί να περιέχει το απόβλητο και τη σύγκρισή της περιεκτικότητάς τους βάσει των οριακών τιμών που καθορίζονται στον Κανονισμό 1357/2014/ΕΕ. Σε περίπτωση που απαιτείται, η εκτίμηση της επικινδυνότητας μπορεί να οδηγήσει στη διενέργεια ειδικών δοκιμών ανά ιδιότητα για το απόβλητο. Καταλήγοντας η διερεύνηση για την επικινδυνότητα των αποβλήτων, μπορεί να βασιστεί στην άμεση ή στην έμμεση εκτίμηση της επικινδυνότητας για την ανθρώπινη υγεία και το υδάτινο περιβάλλον, αξιολογώντας δεδομένα τοξικών και οικο-τοξικολογικών μελετών.

H Eco-Efficiency Συμβουλευτική και Τεχνική μπορεί να σας καθοδηγήσει με τις διαδικασίες αξιολόγησης και ταξινόμησής των αποβλήτων, βάσει του Ευρωπαϊκού και Εθνικού νομικού πλαισίου.

law